​POGOSTA VPRAŠANJA

1. Kaj pomenijo izrazi parfum, parfumska voda, toaletna voda in kolonjska voda?

Parfum vsebuje 15-30 % esence (dišavnih sestavin), eau de parfum oz. parfumska voda  8-15 %, eau de toilette oz. toaletna voda 4-8 %, eau de cologne oz. kolonjska voda pa 3-5 %. Navedeni odstotki veljajo za 70-90 % alkohol (pogosto etanol).

2. Kako izbrati pravo dišavo?

To je odvisno predvsem od posameznikovega okusa. Nikoli ne izberite dišave na osnovi vzorca; parfum ali podoben izdelek, ki ga apliciramo na vatirano palčko, v pokrovček parfuma ipd., se na zraku razdiši, zato se vonj zagotovo ne ujema z originalno dišavo zapakirano v embalaži. 

3. Je res, da enak parfum na različnih osebah diši drugače?

Da, to je res. Vsaka oseba ima svoj specifičen vonj, ki je odvisen od lastnosti kože (pH), prehrane in življenjskih navad. Dišava, ki na neki osebi diši zelo prijetno, se lahko na koži drugega uporabnika razdiši povsem drugače.

4. Ali se vonj dišave spremeni, če uporabnik je na primer začinjeno hrano?

Ne, ne spremeni se vonj dišave temveč vonj kože. Koža oddaja vonj presnovne pretvorbe zaužite hrane; ta sprememba je razlog, da aroma dišave oddaja drugačen celotni vtis, ki se razlikuje od dišave same.

5. Ali dišave vplivajo na naše razpoloženje?

Da, zelo. Vonj neposredno vpliva na čustveno stanje. Prijetne vonjave lahko hitro izboljšajo vaše razpoloženje, ostre in intenzivne arome pa so lahko moteče in nam povzročajo težave (npr. glavobol).

6. Ali obstajajo erotične dišave?

Načeloma ne, vsaj ne v smislu neposrednega afrodiziaka. Vendar prijetne dišave, ki jih uporablja oseba, ki vam vzbuja zanimanje, lahko dražijo vaše čute. Bolj kot je vonj svež, saden ali lahkoten, manj draži naše čute.

7. Ali obstajajo pravila, kako uporabljati dišave?

Da. Parfum naj ne bi nikoli "ustrahoval" okolice. Pri parfumih še bolj kot kjer koli drugje velja pravilo "manj je več". Čez dan je zaželena uporaba lahkotnejših dišav, kot so toaletne in kolonjske vode (EDT, EDC). Sam parfum uporabimo le za posebne priložnosti. Prav tako je priporočljivo, da dišavo izberemo glede na letni čas. Za vroče poletne dni so kot nalašč bujni cvetlični ali citrusni vonji, kot tudi njihove neštete različice. V hladnih letnih časih uporabljamo težje balzamižne in orientalske vonje. Seveda to ni železno pravilo. Izbira dišavne garderobe vsake osebe je odvisna od njenega osebnega okusa in načina življenja.

8. Zakaj ne smem uporabiti več dišav naenkrat?

Vsaka dišava je ena harmonična celota. Ob sočasni uporabi drugačnih, različno dišečih vonjev, pogosto pride do disharmonije vonjev, kar lahko povzroči neprijetne občutke.

9. Kako in na katerih mestih naj "nosim" dišavo?

Primarno gre za vprašanje koncentracije dišave. Najbolj znana "kapljica za ušesni mešiček" velja za parfume (najbolj koncentrirane dišave). Načeloma dišave uporabljamo oz. apliciramo na mesta, kjer je pod kožo največ kapilar, npr. notranja stran komolca, pa tudi na mesta, kjer je koža najtoplejša in kjer se vonj dišave popolnoma razvije. Dišavo lahko nanesemo tudi na lase, tik nad lasiščem. Izredno dobro se dišava razdiši tudi na oblačilih iz naravnih materialov in krzna, ni pa jih priporočljivo nanašati na bela in lahka oblačila ali na oblačila iz naravne svile.

10. Kako dolgo je parfum uporaben in kako prepoznamo, da je s parfum nekaj narobe?

Če steklenička dišave ni izpostavljena direktni sončni svetlobi in temperaturi nad 20°C, bo dišava uporabna pol leta dlje kot običajno. Dišava v originalno zaprti steklenički naj bi bila uporabna 1 leto. Dišava, kjer opazimo spremembo barve (po navadi temnejši odtenek okoli pokrovčka), je običajno star. Tudi kisli in smolnati vonji dišav ali podobnih izdelkov signalizirajo, da je njihov čas na vaši parfumski kredenci žal poteke

Prijava

Ste pozabili geslo? Poslali vam bomo novo.
Ste prvič tukaj? Ustvari nov račun.