❤️10 € pri nakupu nad 79 €. » Koda: POLETJE10
❤️5 € popusta pri nakupu nad 49 €. » Koda: POLETJE5

Slovarček sestavin, prisotnih v kozmetičnih izdelkih

24 10

Vsak izdelek vsebuje določene sestavine, kjer se med branjem precej namučimo, da besedo sploh izgovorimo. Ravno zaradi tega smo vam pripravili majhen slovarček sestavin, ki so najbolj pogosto prisotne v kozmetičnih izdelkih. Ker imate pravico vedeti, kaj nanašate na kožo ;)

 

Salicilna kislina

Salicilno kislino uvrščamo v raznoliko skupino rastlinskih fenolov. Je ključna sestavina mnogih kozmetičnih proizvodov za zdravljenje aken, luskavice, keratoze in bradavic. Deluje keratolitično (lušči povrhnjico kože), komedolitično (odpira kožne pore) in protibakterijsko.

 

Hidrokinon

Je organska spojina. Najdemo ga predvsem v izdelkih, ki zmanjšujejo hiperpigmentacijo in osvetljuje starostne lise in kožo.

 

Nepozebnik

Virginski nepozebnik (pogovorno ga imenujemo tudi hamamelis) je eno od tradicionalnih zdravilnih rastlin severnoameriških Indijancev. Danes ga uporabljamo za lajšanje številnih kožnih in žilnih težav, saj blaži in preprečuje vnetja. V zdravilne namene so uporabni njegovi listi, lubje in cvetovi. Nepozebnik se nahaja predvsem v izdelkih namenjenim suhi in poškodovani (opečeni) koži.

 

Retinol

Bolje znan tudi kot vitamin A. Retinol in retinojska kislina se uporabljata predvsem v izdelkih za nego zrele kože. Delujeta pomlajevalno, ker pospešujeta epitelizacijo, koža postane tako bolj prožna in manj nagubana.

Koža

 

Hialuronska kislina

Najdemo jo v predvsem v izdelkih za suho, upadlo kožo in v izdelkih, ki učinkujejo proti gubam. Hialuronska kislina (hialuronan) ima izjemno dobro sposobnost zadrževanja vode v tkivih saj lahko zadrži tudi do 1000-kratno maso vode glede na lastno težo. Prisotnost hialuronske kisline v podkožnem tkivu spodbuja širjenje keratinocitov in povečuje prisotnost retinojske kisline, kar krepi vlaženje kože. Njeno delovanje spodbuja tudi sintezo kolagena in nekatere druge naravne kožne funkcije.

 

Hidroksi kisline

Uporaba hidroksi kislin v vaši dnevni negi vam bo pomaga nežno odstranjevati odmrle celice z naše kože, tako preprečuje zamašene pore, izbruhe mozoljev in zgladi gubice. Poznamo alfa hidroksi kisline (AHA) in beta hidroksi kisline (BHA). Alfa hidroksi kisline se uporabljajo v izdelkih namenjenim koži poškodovani od sonca, suhi kožo in starejši kožo, ki nima težav z nečistočami, saj alfa hidroksi kisline odstranjujejo vrhnjo poškodovano odmrlo plast celic, poleg tega pa izboljšujejo nivo vlažnosti. Beta hidroksi kisline pa se uporabljajo v negi mastne kože, kože nagnjene k mozoljem, ogrcem in belim izboklinicam, saj beta hidroksi kisline raztapljajo maščobo, ki maši vaše pore, preprečuje nastanek ogrcev in ostalih nečistoč, ki vodijo v akne.

 

Peptidi

Peptidi so strukture (spojine), ki so sestavljene iz dveh ali več aminokislin. Imajo pomembno vlogo pri odpravljanju poškodb na koži in odpravljanju določenih kožnih težav kot so ekcemi in dermatitis. Nahajajo se v izdelkih za nego zrele, suhe in upadle kože.

 

Silikoni

Silikoni se v kremah in pudrih uporabljajo za večjo viskoznost, svilnat videz in občutek, hitro vpijanje in vodoodporen učinek pri kremah za sončenje. Zagotavljajo dolgotrajno stabilnost izdelka brez neprijetnega vonja.
 

 

Glicerin

Je viskozna, prozorna tekočina, sladkega okusa in brez vonja. Glicerin nastane kot stranski produkt pri reakciji umiljenja živalskih ali rastlinskih maščob. Danes večinoma pridobivajo le rastlinski glicerin s hidrolizo palminega in kokosovega olja. Uporablja se kot hidratantno sredstvo, saj kožo navlaži in zmehča.

 

Jojobino olje

Jojobino olje je v kozmetični industriji vsestransko uporabno. Uporaba jojobinega olja oz. izdelkov z jojobinim oljem preprečuje izgubljanje vlage in oksidacijo kože. Koža bo navlažena, prav tako boste z uporabo zmanjšali nastanek površinskih gubic. Olje tudi uravnava pH kože in je primerno za vse tipe kože.

 

Vaša Spletična

Prijava

Ste pozabili geslo? Poslali vam bomo novo.
Ste prvič tukaj? Ustvari nov račun.