Spleticna.si praznuje 13. rojstni dan 🎈

- 15 % nad 55 € ➝ Koda: BDAY15
- 5 % nad 15 € ➝ Koda: BDAY5

VSE, KAR MORATE VEDETI O SAMOPORJAVITVENIH IZDELKIH

10 5

Vsako leto poslušamo o nevarnostih, ki jih prinaša pretirano sončenje, pa uporaba solarija, zato je najbolje, da izberemo še tretjo in najboljšo pot do zagorele poti – to so samoporjavitvene kreme, losjoni, geli ali razpršila. A kako delujejo? Kako jih moramo nanesti na kožo? In kako odstraniti, če učinek ni v skladu s pričakovanji?

KAKO SAMOPORJAVITVENI IZDELKI DELUJEJO?

Če na hitro pogledate seznam sestavin na svoji samoporjavitveni kremi, boste na njem verjetno našli t. i. DHA oziroma dihydroxyacetone. Znanstveniki so v 50. letih prejšnjega stoletja ugotovili, da ta sestavina obarva kožo. V 60. letih pa je bila ustvarjena prva samoporjavitvena krema. DHA reagira na aminokisline na površini kože, kar ustvari reakcijo, ki obarva našo kožo na temnejši odtenek (oziroma rjavo barvo). Ker pa se naša koža stalno obnavlja in vsak dan "znebi" mrtvih celic, zagorel videz počasi bledi, zato je treba nanos večkrat ponoviti.

KAJ SO PREDNOSTI SAMOPORJAVITVENIH IZDELKOV?

Z uporabo samoporjavitvenih izdelkov imate lahko zagorelo kožo tudi v zimskih mesecih. Zakaj bi se po nepotrebnem izpostavljali soncu in škodljivim sončnim žarkom, če lahko zagorel videz ustvarite kar z uporabo kreme v udobju vašega doma. Priporočena uporaba je tudi po poletnih mesecih, če želite ohraniti zagorelo kožo, ki ste jo pridobili na poletnih počitnicah. Ne glede na to kakšen je vaš motiv, bo vaša koža izgledala zdrava in sijoča. 

KAKO PRAVILNO NANESTI SAMOPORJAVITVENE IZDELKE?

1. PILING

Ključni del pred nanašanjem izdelkov je piling, saj bo odstranil odmrle celice in nepravilnosti na koži. Piling (najboljši je takšen, ki vsebuje večje delce) nanesite na vlažno kožo, ga dobro vmasirajte v kožo in pazite, da piling naredite na celotnem telesu. Le tako bo samoporjavitveni izdelek izgledal naravno in brez temnejših madežev na koži. 

2. NANOS KREME

Samoporjavitveni izdelek nanesite na posebno rokavico za nanos samoporjavitvenih izdelkov. (Če rokavice nimate, lahko uporabite svoje dlani. Vendar bodite po nanosu pozorni, da samoporjavitveni izdelek TAKOJ odstranite z vodo in milom.) Koža mora biti popolnoma suha in čista, zato na kožo prej NE nanašajte losjonov ali drugih vlažilnih krem. 

Samoporjavitveni izdelek na kožo nanesite s krožnimi gibi (manjšimi in večjimi) v smeri urinega kazalca in obratno. Nanašajte jih od spodaj navzgor. Izjemno pazljivi bodite pri nanosu na komolce, kolena in gležnje, saj je tam koža bolj suha kot na drugih delih telesa in lahko bolj potemni. Te dele prihranite za konec. Samoporjavitveni izdelek zmešajte s svojim najljubšim losjonom in mešanico nanesite na omenjene predele. 

Bodite pazljivi, da izdelke nanašate res enakomerno, saj se lahko hitro zgodi, da koža postane lisasta ali preveč oranžna.

3. REZULTAT

Koža se ne obarva takoj, temveč približno 10 ur po nanosu, zato se izogibajte prhanju in aktivnosti, kjer se lahko znojite. Po nanosu nosite ohlapna oblačila. 

Idealen čas za nanos samoporjavitvenih izdelkov je zvečer, preden greste v posteljo. Če želite, da bo zagorel videz trajal dalj časa, na koži ne delajte pilingov in ne drgnite kože z brisačo. Kožo pa lahko večkrat navlažite s svojim najljubšim losjonom, kremo ali peno. 

Vsekakor pa boste morali nanos večkrat obnoviti, da boste ohranjali zagorel videz kože.

KAKO ODSTRANITI SAMOPORJAVITVENE IZDELKE?

Če se vam zdi, da samoporjavitvene kreme niste uspešno nanesli ali si zagorelega videza ne želite več, lahko izdelek s kože tudi odstranite. Ta korak vam bo vzel nekaj več časa in energije.

Temnih madežev se lahko znebite tako, da na kožo nanesete limonin sok in s tem namažete madeže. To velja za manjša področja. Kremo s celega telesa pa lahko odstranite s tem, da večkrat zapored naredite piling. Priporočamo vam, da si zvečer pripravite kopel in dodate nekaj kapljic olja, nato naredite piling. Po kopeli se namažite z mastno kremo ali losjonom in naslednji dan spet naredite piling. 

Vsekakor pa je najboljše, da samoporjavitvene izdelke nanašate pazljivo in enakomerno, da se izognete nepotrebnemu odstranjevanju.

Prijava

Ste pozabili geslo? Poslali vam bomo novo.
Ste prvič tukaj? Ustvari nov račun.