❤️ NAJVEČJI ljubezenski popust!
- 22 % popust nad 85 € ➜ Koda: SRCE22
- 12 % popust nad 45 € ➜ Koda: SRCE12

Košarica

Zapri

V košarici nimate izdelkov.

Lepotni nasveti

Zakaj je zaščita pred soncem poleti najpomembnejša stvar?

20.06.22 1259x prebrano

Koža je naš največji in najbolj izpostavljen organ, vendar poleti kljub temu premalo skrbimo za njeno zdravje. Porjavelost je v poletnih mesecih najbolj zaželen "modni dodatek", saj vsak poletni outfit bolje izgleda s temnejšo poltjo. Žal pa je ležanje na soncu, brez poznavanja in upoštevanja osnovnih pravil zdravega sončenje, neodgovorno in slabo za nas ter naše zdravje.

DeliteZato je ta članek namenjen vsem, ki se radi sončite ali ki si želite temne polti!

Sledi članek o UV zaščiti, SPF-u, koliko, kdaj in kako nanesti izdelke za zaščito pred soncem.

Samo za vas smo pripravili odgovor na KLJUČNO vprašanje:

"ZAKAJ JE ZAŠČITA PRED SONCEM POLETI NAJPOMEMBNEJŠA STVAR?"


UVA žarki so prisotni skozi celo leto, pozimi in poleti sevajo z enako intenzivnostjo. Ne povzročajo opeklin in pordelosti kože (jih ne čutimo), so pa nevarnejši od UV-B žarkov, saj prodrejo globoko v kožo. Ti žarki povzročajo alergije na sonce in pospešujejo staranje kože.

UVB žarki dosežejo le povrhnjico in zgornje plasti kože. Vendar pa UV-B žarki povzročajo sončne opekline, ki jih vidimo ter čutimo. Najmočnejši so nekje med 10. uro dopoldne in 4. uro popoldne.

Tako UVA kot UVB žarki igrajo vlogo v nastanku kožnega raka.


 • SPF (ang. sun protection factor) je oznaka za višino zaščitnega faktorja.
 • Kaj pomeni številka zraven SPF? Označuje, kako dobro izdelek za zaščito pred soncem ščiti kožo pred UV-B žarki. Za zanimivost. Ta isti izdelek ima 3-krat manj zaščite pred UVA žarki.
  Faktor SPF kaže, koliko časa traja, da nezagorela koža pordi z naneseno kremo za sončenje, v primerjavi s tem, koliko časa traja, da pordi brez nje (glejte kalkulator zaščite).
 • SPF faktor je lahko: NIZEK (6–10), SREDNJI (15–25), VISOKI (30–50) in ZELO VISOKI (50 +).
   
 • KALKULATOR ZAŠČITE:

  NARAVNA ZAŠČITA KOŽE x SPF = ČAS VARNEGA SONČENJA V MINUTAH

  Če je vaša koža svetla, je naravna zaščita kože približno 10 minut, z zaščitnim faktorjem SPF 30 lahko na soncu ostanete 300 minut. > 10 min x SPF30 = 300 min.
  Naravna zaščita olivne kože je običajno 15 minut, temne pa približno 20 minut.

ZANIMIVOST: Ste vedeli, da je razlika v zaščiti SPF50 in SPF30 faktorja le 1 %? 
Poenostavljeno, SPF50 nudi 98 % zaščito pred UVB žarki, SPF30 pa 97 %. Kar se sliši malo, vendar ni, saj vsak % zaščite pomeni ogromno zaščito naše kože. Hkrati pa SPF30 prepušča 50 % več UVA žarkov.

MIT: Z visokim zaščitnim faktorjem ne moreš potemniti.

Porjavite lahko tudi z uporabo visokega zaščitnega faktorja. Potrebovali boste več časa, vendar je to veliko bolj "zdravo" sončenje, s katerim boste dobili enakomerno in lepo barvo.

Ženske 90 % SPF-a nanesejo na telo, na obraz pa samo 10 %!

Moški 30 % SPF-a nanesejo na obraz, 70 % pa na telo.


KOLIKO KREME JE DOVOLJ KREME?


ZA TELO = 2 mg/cm², kar pomeni 6 čajnih žličk za povprečno odraslo osebo.
Malo več kot pol čajne žličke na vsako roko, obraz in vrat, na vsako nogo, prsa in hrbet pa več kot eno čajno žličko.

ZA OBRAZ = ½ čajne žličke izdelka. 

Kremo nanesite na kožo vsaj 15 minut pred izpostavljanjem na soncu. Ponovno jo je potrebno nanesti vsaki 2 uri ali po vsakem plavanju, kopanju, znojenju ali brisanju z brisačo.

Pred soncem se zaščitimo tudi tako, da se ne sončimo med 10. in 16. uro, da počivamo v senci, nosimo sončna očala, klobuk, kapo in majico, pijemo dovolj vode, nosimo svetla oblačila in redno nanašamo sončno kremo.


ZMANJŠAMO MOŽNOST ZA NASTANEK KOŽNEGA RAKA

PREPREČUJEMO STARANJE KOŽE

PREPREČUJEMO NASTANEK PEG, ZNAMENJ IN OSTALIH OBARVANOSTI KOŽE

ZAŠČITIMO KOŽO PRED OPEKLINAMI

BREZSKRBNO LAHKO UŽIVAMO NA SONCU IN V NARAVI

PREPREČUJEMO NASTANEK ALERGIJ NA SONCE


ZAŠČITA OBRAZA

Da bo vaša koža čim dlje izgledala mlada, se izogibajte soncu! Sonce bo postaralo kožo, povzročilo prezgodnje gubice, razbarvanje, sončne pege ... Za obraz je edina sprejemljiva izbira krema z SPF50, zraven pa še uporaba kape in sončnih očal. Brez teh treh stvari poleti ne smete ven na sonce.


ZAŠČITA ZA OTROKE

Otroška koža je še posebej občutljiva na UV sevanje in zato pri izbiri otroške zaščite pred soncem ni razmišljanja – izberite izdelke s SPF50 ali SPF50+. Izogibajte se izpostavljanju močnemu soncu, izberite senco, klobučke, sončna očala in vsa ostala zaščitna sredstva, ki smo jih že omenili. 


DA BO NAKUP IZDELKOV ZA ZAŠČITO PRED SONCEM ŠE LAŽJI, SMO ZA VAS PRIPRAVILI KODO ZA KAR 

15 % POPUST NA CELOTNO SONČNO LINIJO!

Koda: SUN15ART

Koda velja omejen čas ob nakupu nad 30 €.

Vam je ta objava všeč? Delite jo ...Valentinova darila za vsak žep
Blog

Valentinova darila za vsak žep

Kaj podariti osebi, ki vam pomeni ves svet, osebi, ki vam pričara nasmeh na obraz tudi v najtežjih dneh, osebi, s katero je vsak dan ljubezenska pesem s srečnim koncem? Predstavljamo vam ideje za valentinova darila za čisto vsak žep. Verjamemo, da boste med našimi idejami našli tisto popolno darilo za svojo najdražjo osebo.

Preberi več
Valentinovo: Izkažite ljubezen tudi sebi
Lepotni nasveti

Valentinovo: Izkažite ljubezen tudi sebi

Valentinovo je dan, ko praznujemo ljubezen v vseh oblikah! Dan zaljubljenih je lahko rezerviran za romantične sprehode in večere ter obdarovanje boljših polovic. Lahko pa ste trenutno v situaciji, ko nimate partnerja ali pa bolje od partnerja veste, kaj potrebujete in si želite. Privoščite si torej nekaj lepega za Valentinovo! Podarite si darilo, mi pa vam ga bomo v nadaljevanju pomagali izbrati.

Preberi več
Spletična.si

Prijava